Ajankohtainen vinkki: Osbu ja E-lomake

Osallistuvan budjetoinnin, Osbun, käyttö julkisella sektorilla on yleistynyt vauhdilla. Yksi osallistuvan budjetoinnin yleisimmistä toteutustavoista on se, jossa kunnan asukkaat ehdottavat ideoita esim. tietyn kaupunginosan kehittämiseen. Ideoista valitaan asiakasraadin ja kunnan asiantuntijoiden kanssa toteuttamiskelpoiset ideat. Sen jälkeen kunnan asukkaat äänestävät ideoista. Osallistavan budjetoinnin voi toteuttaa E-lomakkeella näppärästi.

Esimerkki ideoiden keräämisestä E-lomakkeella

  1. Kunta/kaupunki kertoo osallistavan budjetoinnin taustat ja kerää kuntalaisten ideat rahankäyttökohteelle E-lomakkeella

2. Kun ideat on kerätty, on aika äänestää.

Kuntalainen tilaa äänestyslinkin jälleen E-lomakkeella. E-lomakkeelle tallennettuun sähköpostiosoitteeseen lähetetään henkilökohtainen äänestyslinkki.

3. Kolmannelle lomakkeelle on listattu kuntalaisten ideat. Äänestys tapahtuu valitsemalla ideoista sen, jolle haluaa äänensä antaa.

Lomakkeelle on määritelty, että ko. sähköpostiosoitteella voi äänestää vain kerran.

4. Äänestyksen tuloksen saa luettua suoraa palvelun raportointinäkymästä tai tuomalla Exceliin. Osallistujille voi lähettää suoraa palauteviestinä kiitoksen osallistumisesta kunnan päätöksentekoon.

E-lomakkeeseen on mahdollista liittää myös Suomi.fi -tunnistautuminen, mikäli esimerkiksi osallistavan budjetoinnin osalta halutaan varmistaa käyttäjän henkilöllisyys.

Lisätietoja E-lomakkeesta:
Pauliina Halme (pauliina.halme@eduix.fi)
Sirpa Pajula (sirpa.pajula@eduix.fi)