E-lomakkeesta pelinavaaja kunnan digiloikkaan

Korona-kevään yksi suurimmista puheenaiheista on ollut yrittäjien taloudellinen ahdinko. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi maaliskuussa tiedon yksinyrittäjille järjestettävästä toiminnan tuesta, joka jaettaisiin kuntien kautta. Kunnissa alkoi kuhina; millä järjestelmällä ja toimenpiteillä haku järjestettäisiin muutaman päivän varoitusajalla. Osa kunnista päätyi sähköpostiratkaisuun, kun taas toiset kunnat/kaupungit etsivät valmiita lomake- ja sähköisen asioinnin ratkaisuja.

Me Eduixilla olimme valmiita tarttumaan haasteeseen ja saimme muutamassa päivässä valmisteltua E-lomakepohjaisen palvelun, jossa oli sekä ministeriön valmiiksi määrittelemän hakulomakkeen mukainen lomakepohja, Suomi.fi-tunnistautuminen että käsittelyvaiheet sujuvaan ja nopeaan päätöksentekoon ja hakijaviestintään. 

E-lomakkeella toteutetun yksinyrittäjätukihaun ensimmäiset viikot tapahtuivat kunnissa poikkeusoloissa, kun hakemusten käsittely tapahtui kotitoimistosta käsin. Sekä mediasta että omakohtaisesta kokemuksesta on voinut seurata yhteiskunnassamme tapahtunutta muutosta; kuinka nopeasti muuttuneesta tilanteesta onkin tullut normaali, ja etäpalaverit ja digitaalisista työkaluista on tullut osa arkea niin töissä kuin vapaa-ajalla. Tähän meillä on kuitenkin hyvät valmiudet jo entuudestaan: Suomi on toki ollut Euroopan ja koko maailman kärkimaita digitalisaatiossa jo aikaa ennen koronaa. Euroopan komissio seuraa kansalaisten digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksiä (DESI) ja Suomi säilytti kärkisijansa vertailussa. Kärkisija saavutettiin vuoden 2019 tietoihin perustuen, joten jääkämme odottamaan koronan vaikutuksia DESI:in ensi vuoden kesään. 

Digi- ja väestötietoviraston digituen projektipäällikkö Minna Piirainen pohtii tuoreessa blogissaan (30.6.2020), että vuosi 2020 jää mieleen digiloikan vuotena, osittain juuri koronan vuoksi / ansiosta. Kunnissa ja organisaatioissa on herätty siihen, että myös etäolosuhteissa voidaan toimia tehokkaasti ja vaikuttavasti. Toisaalta poikkeusolosuhteet ovat antaneet mahdollisuuden osoittaa ns. digiskeptikoille, että työkalut voivat todella tehostaa ja tuoda lisää mielekkyyttä työntekoon, kun turhat vaiheet jäävät kokonaan pois ja aikaa jää olennaiseen. 

Kaustisen seutukunnan projektipäällikkö Jarno Peltola kertoi kunnan hakemuskäsittelijän kommentoineen yksinyrittäjän tuen järjestämistä E-lomakkeella “pelinavaajana seutukunnan digiloikkaan”. Uskomme, että sähköinen asiointi voi olla todella tehokasta, aikaa säästävää ja mielekästä sekä päättäjille että kuntalaisille. Olemme valmiit tekemään töitä digiloikan eteen myös teidän kanssanne. 

Lisätietoa e-lomakkeesta löytyy osoitteesta https://e-lomake.fi/fi/. Voit olla myös minuun suoraa yhteydessä joko sähköpostitse: pauliina.halme@eduix.fi tai puhelimitse 050 537 16 52, mikäli kiinnostuit kuulemaan lisää.

Olemme myös mukana Kuntamarkkinoilla 2020!  

Lähteet:

https://tem.fi/-/yksinyrittajat-voivat-hakea-tukea-kunnilta-koronavirustilanteessa

https://vm.fi/-/suomi-sailytti-karkisijansa-eu-n-digivertailussa

https://dvv.fi/blogi/-/blogs/digitaitojen-vuosi